Rust, reinheid en regelmaat
Meestal slapen de peuters na de lunch. Maar heeft een kind ’s nachts slecht geslapen? Of voelt hij zich niet lekker en is hij vermoeid? Dan is er natuurlijk altijd ruimte om eerder te gaan slapen of rusten. Ons uitgangspunt is dat we altijd kijken naar de behoefte van je kind. Dat is soms even puzzelen, want we willen niet dat kinderen elkaar wakker maken.
“Ik ben niet moe”
Niet alle peuters slapen nog overdag. Geen probleem natuurlijk! Want wordt je kind toch moe, dan zijn er vaak stretchers. Of zoeken we een plekje waar je kind even lekker kan liggen om uit te rusten of bijvoorbeeld een boek te lezen. Wil je peuter niet liggen? Op de bank relaxen of aan tafel een rustig spelletje doen, zijn ook rustmomenten.
Even rusten hoor
En dat rusten, is heel belangrijk. De hersenen van je peuter zijn namelijk net een spons. Dat brein maakt bij elke ervaring nieuwe verbindingen aan. En ervaringen zijn er een hoop, zéker bij ons op de groep. Daar leert je kind van! Het is belangrijk om het brein af en toe even uit te laten rusten, om al die ervaringen te verwerken en ruimte te maken voor nieuwe indrukken.
Wakker houden
Soms vragen ouders ons om hun kind wakker te houden tussen de middag. Bijvoorbeeld omdat hij thuis ook geen middagslaapje meer doet. Of omdat ze bang zijn dat hun kind 's avonds niet goed in slaap kan komen. Wij adviseren dan soms tóch een middagslaapje, zeker als we zien dat je kind dat nodig heeft. Een dag op de kinderopvang kan een stuk intensiever zijn dan een dag thuis. Grote kans dat je kind dat dutje juist nodig heeft om 's avonds met een uitgerust brein te gaan slapen. Met een vol hoofd kom je minder goed in slaap.
“Ik slaap boven!”
Middagslaapje in bed? Op onze locaties maken we gebruik van verschillende soorten bedjes. Eén daarvan is het dubbelbedje: een soort stapelbed met een hekje ervoor waar zowel baby’s als peuters in kunnen slapen. In het bovenste bedje liggen de baby’s, in het onderste bedje de wat oudere kinderen. Vooral peuters zien het als hun eigen ‘hutje’.
Een gespreid bedje
In dat ‘hutje’ heeft elk kind zijn eigen beddengoed. Zo zorgen we voor een vertrouwde en frisse slaapplek. Ook een knuffel en speen van thuis mogen mee in bed. Haarspeldjes en sieraden doen we af, wel zo veilig.