Tip 1: Heb vertrouwen en houd het luchtig
Hoewel het natuurlijk een grote overgang ís, is het goed om het niet té groot te maken voor je kind. Misschien vind je het zelf ook best spannend, maar onthoud: jouw kind kán dit. Houd het onderwerp leuk en luchtig. Ga samen schoolspullen shoppen en fiets de route naar de nieuwe school alvast een paar keer samen. Durft je kind het alleen aan? Laat hem dat ook vast oefenen! Het geeft je kind houvast en zelf (vertrouwen).
Tip 2: Groei mee!
Hoe groot en stoer je tiener ook al is, het blijft prettig om te weten wat er ongeveer komt. Ze kunnen een situatie al iets beter overzien dan jongere kinderen. Maar je kind heeft jou in deze fase nog steeds hard nodig. Hij zet zich misschien juist ook een beetje van je af en zoekt steun bij leeftijdsgenoten. Dat hoort allemaal bij de ontwikkelingen in zijn 'puberbrein'. Kijk vooral goed wat je kind nodig heeft, en groei met je kind mee! Misschien past een meer coachende rol voor jou op dit punt beter bij de opvoeding. Ook op de bso kijken we goed naar wat de oudste kinderen nodig hebben. We gaan dan ook graag met je kind en zijn leeftijdsgenootjes in gesprek over de overstap naar de middelbare.
Tip 3: Doe het sámen
Huiswerk maken, structuur, roosters. Het hoort er straks allemaal bij en het moet helemaal in jullie systeem komen. Ga samen met je kind in gesprek over hoe júllie dit gaan aanpakken. Welk tijdstip is het fijnst om huiswerk te maken? Het is handig als jij dan ook beschikbaar bent om even te helpen. Huiswerk maken gaat trouwens het best in een rustige omgeving. Leuk om ook alvast samen over na te denken. Waar gaat je kind straks huiswerk maken? Richt samen een lekker plekje in waar straks weinig afleiding is. Maak ook samen vast afspraken over telefoongebruik, gamen of afspreken met vrienden. Het is voor je kind makkelijker om zich aan afspraken te houden, die jullie sámen hebben bedacht!
Tip 4: Laat het los
Kijk je mee met je kind? Dan voelt het misschien alsof je zélf weer terug bent op de middelbare school. Soms neem je – zonder dat je het merkt – taken van je kind over. Voor je het weet schrijf je een boekbespreking of zit je een PowerPoint in elkaar te zetten. Handig voor je brugklasser, maar níet echt de bedoeling. Je kind is in de lead. Vertrouw op zijn vaardigheden en laat het los! Ook als het even niet zo goed gaat, leert je kind daarvan.
Tip 5: Lekker opladen
School is belangrijk, maar ontspanning ook! Het geeft het brein weer ruimte om nieuwe dingen te leren. Stimuleer je kind daarom vooral om ook lekker op te laden. Even lekker de natuur in, lekker sporten, met vrienden iets leuks doen of een creatief aan de slag. Ieder kind laadt op een andere manier op. Niet voor niets werken we vanuit de Partou Pedagogiek met zes bouwstenen, en ook al is je kind straks van de bso af, dit gedachtengoed blijft! Help je kind bij het plannen, zodat er genoeg tijd over is om plezier te maken. Want plezier en ontwikkeling gaan hand in hand!
Tip 6: Houd korte lijntjes
Kinderen ontwikkelen zich het best met een fijn netwerk om zich heen. Wij noemen dat pedagogisch partnerschap. Onze tip? Maak gebruik van de kennismakingsgesprekken of -dagen op de nieuwe school. Soms is dat met alle ouders van de klas, maar soms ook met de mentor, jou en je kind. Zo hoor je wat het beleid en de aanpak van de school is, maar leer je de mentor van je kind ook kennen én andersom! Een goede basis voor een soepele start. Veel succes op de middelbare school!
Vind een bso
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kind helpen ontwikkelen en plezier laten maken met vrienden. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kennismaken!