Zoek er een video bij
Het is dat moment van samen genieten, dat voorlezen zo belangrijk maakt. En ondertussen werk je onopgemerkt aan de woordenschat en uitspraak van je kind. Maar als je het slim aanpakt, doet je kind ook nog wat algemene kennis op. Laat bij je verhaal over een walvis een filmpje over dit zoogdier zien en gooi er enkele aardrijkskundige feitjes tegenaan, zoals dat walvissen alleen in de zee leven en niet in zoetwater. Dat maakt een verhaal niet alleen levendiger maar ook leuker.
Ga voor herhaling
We lezen regelmatig hetzelfde boek een paar keer voor. Waar wij volwassenen denken ‘het wordt saai’, vinden kinderen de herhaling juist prachtig. Jonge kinderen hebben behoefte aan regelmaat. Wanneer dingen in een vaste volgorde gebeuren of we herhalen ze, maakt dit die grote wereld een beetje meer voorspelbaar en dat geeft een veilig gevoel. Je kindje weet na een paar keer herhalen wat er komen gaat. En dat is fijn.
Zorg voor quality time
Probeer voor te lezen op een vertrouwd moment (na het eten of voor het slapen gaan) of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij. Met zo min mogelijk kans op storingen. Voorleestijd is de quality time waarin je samen me je kind kijkt, luistert, praat en lacht.
Wees verstaanbaar
Het is niet nodig om je extra in te spannen om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Als we langzaam voorlezen, goed articuleren en je kijkt je kind tijdens het voorlezen regelmatig aan dan begrijpt hij goed wie er in het boek iets zegt. Dit betekent niet dat kinderen het niet leuk kunnen vinden als je als ouder je stem verzwaard als de reus aan het woord is.
Stel vragen
Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter naar oplossingen voor problemen te zoeken. Bij de kaft en titel beginnen, is al leuk.