Veelvoorkomende oorzaken
De oorzaak van extreem huilen is vaak niet medisch. Bij 90% van de baby’s die extreem veel huilen is er een andere oorzaak. De meest voorkomende redenen waarom je baby huilt, vind je hieronder.
- Krampjes: signalen zijn huilen met beentjes gestrekt of trappen met de beentjes.
- Moeheid of ongemak (bv: kou, vieze luier): je hoort dan vaak een zeurend huiltje. Signalen voordat je baby huilt zijn in oogjes wrijven en naar oortje grijpen.
- Honger: hier worden kinderen behoorlijk boos van. Je krijgt dan ook een boze huil! Signalen zijn smakken of handjes in de mond.
- Teveel prikkels: je baby heeft dan een ontroostbare en zeurderige huil.
- Bang: vaak is dit een angstige kreet die klinkt als een krijs.
Vicieuze cirkel door onrust
Gun je baby rust. Rust om te ontspannen en te slapen. Als je baby onrustig is of weinig slaapt dan bouwt hij spanning op. Een baby weet hier niet goed mee om te gaan. Met als gevolg dat je baby gaat huilen. Als vervolgens de ouders niet meer weten hoe ze hierop moeten reageren, ontstaat er een vicieuze cirkel. Je baby is dan niet alleen onrustig van zichzelf, maar wordt ook onrustig van zijn omgeving. Kinderen gaan dan dubbel onrustig gedrag vertonen en nog meer huilen.
Rituelen en dagritme helpen
Rituelen en het dagritme van je baby zorgen voor rust. Het geeft houvast en schept duidelijkheid. Door een vaste volgorde aan te houden, weet je baby wat er gaat gebeuren. Hij voelt zich hier rustig en prettig bij. Zo kun je ’s avonds bijvoorbeeld onderstaand ritueel aanhouden:
- Je geeft je baby de borst of de fles.
- Na het eten, creëer je een speelmomentje. Doe dit bijvoorbeeld altijd op een speelmat in de woonkamer.
- Na het spelen, luid je een slaapritueel in door bijvoorbeeld rustig en zacht te praten tijdens het verschonen en klaarmaken voor het naar bed gaan. Zing nog een liedje, geef eventueel het speentje en leg je baby in bed.
Gebruik dezelfde troostmethode
Probeer uit wat de beste troostmethode voor je baby is. Wiegen, rustig rondlopen of bijvoorbeeld zacht zingen. Laat je baby wennen aan een troostmethode. Probeer bijvoorbeeld een paar dagen het zingen, voordat je overgaat op een andere manier van troosten. Kijk waar je baby het meest rustig van wordt.
Op het kinderdagverblijf
Als we een baby op ons kinderdagverblijf hebben die extreem veel huilt, gaan we vaak samen met de ouders op zoek naar de oorzaak en een oplossing. Heeft de baby in het ziekenhuis gelegen bijvoorbeeld? En hoe gaat het thuis? Is er al gekeken of er een medische oorzaak is? We stellen vragen over het dagritme thuis en de onrustige momenten van je baby. We houden dan altijd de rituelen en het dagritme aan die je kind thuis ook heeft. Daarnaast proberen we je kind zoveel mogelijk door dezelfde persoon te laten voeden en naar bed te brengen. Op deze manier creëren wij ook rust op de opvang.
Een paar leestips
Wil je meer weten over huilbaby’s en hoe je hiermee om moet gaan? Lees dan onderstaande boeken:
- Van huilbaby tot blije baby - Gina Ford
- Wat te doen met mijn huilbaby? - Ivo Faase
- Mijn baby is ontroostbaar - Gaby Stroecken
- PrikkelProofPlan - Kim Vervuurt