Jouke: “Als je begint oefenen, gebruik dan vers gekolfde melk. Als het uit de koelkast of vriezer komt, kan het namelijk net iets anders smaken. Zorg ook dat je baby niet te veel honger heeft. Dan heeft hij waarschijnlijk meer zin om iets nieuws te proberen. En zoek een rustige omgeving op, zodat hij alle aandacht heeft voor jou en de fles.”
”Beweeg de speen eerst rustig over de lippen van je baby. Dan doet hij zelf zijn mond open om aan te happen en de drinken. Aai vervolgens zachtjes van zijn oor, over zijn wangen naar zijn kin. Dat helpt bij de zuigbeweging. En het is natuurlijk gezellig en rustgevend, voor jullie allebei.”
Tips van Jouke
“Gaat het nog niet zo goed? Blijf rustig en probeer het later nog eens. Of probeer eens iets anders. Kijk bijvoorbeeld of de speen wel diep genoeg in zijn mond zit. Bij baby’s zit de kokhalsreflex namelijk voorin de mond. Soms helpt het ook om de melk wat warmer of kouder te maken. Je kunt ook eens een andere houding proberen of laat iemand anders de fles geven. Dat kan echt wonderen doen!”
“Blijft je baby de fles weigeren? Dan denken wij graag met je mee en helpen we je de opties onderzoeken,'' zegt Jouke. "Want wat thuis niet lukt, lukt soms wel op de opvang. Niet omdat jij het niet goed doet, maar omdat wij weer andere ervaringen hebben. Je bent echt niet de enige met deze uitdaging. Soms voeden we zelfs met een bekertje, kopje of een lepel.” Jouke: "Het is even investeren die eerste weken, maar je krijgt het dubbel en dwars terug!"
Zelf blijven voeden
Jouke: "Om verschillende redenen vinden sommige moeders het fijn om de eerste tijd zelf te blijven voeden. Dat mag! Je kunt daarvoor – in overleg met de pedagogisch medewerkers - gewoon langskomen.” Tip: laat wel altijd een fles of zakje melk bij ons achter, voor het geval het een keer niet lukt om (op tijd) te komen.
Uit de koelkast
Meestal geven we de afgekolfde melk uit een fles. Je kunt het dan ’s morgens bij ons in de koelkast zetten. Jouke: "Bevroren of gekoeld, bespreek even hoe het werkt op jouw kinderdagverblijf. Gebruik altijd een schone fles of zak en schrijf daar de naam van je kind en de datum van kolven op. O ja, geef ook altijd een extra voeding mee voor het geval dat je baby extra honger heeft, er een fles omvalt of de voeding niet meer goed is.”
Op het moment dat je kind de eerste signalen van honger laat zien, warmen wij je melk op. We zoeken een rustig plekje om hem te voeden, waar de we volle aandacht voor hem hebben. Deze één-op één-tijd is goud waard. We leren je kind zo niet alleen beter kennen, het is ook goed voor zijn ontwikkeling. Hoe? Door kinderen te leren dat ze op ons kunnen bouwen, groeit hun (zelf)vertrouwen. En dat is weer nodig om nieuwe dingen te kunnen leren.