Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al de waarde van geld te leren kennen. Het is goed om al vroeg te leren dat je in het leven keuzes moet maken. Het is niet mogelijk om alles te kopen. Kinderen moeten leren dat je je wensen nu eenmaal moet afstemmen op wat je in je portemonnee hebt.
Vanaf welke leeftijd geef je zakgeld?
Voorlichtingsinstituut Nibud adviseert om vanaf ongeveer 6 jaar zakgeld te geven. Vanaf die leeftijd kunnen kinderen snappen wat geld is en kunnen zij bijvoorbeeld verschillende munten of biljetten herkennen en onderscheiden. Op jonge leeftijd willen kinderen hun geld snel uitgeven. Als ze wat ouder worden, zullen ze ook de waarde van sparen gaan inzien en begrijpen. Ze snappen dan dat je geld opzij moet leggen als je iets groters wilt kopen.
Hoeveel zakgeld geef je je kind?
De hoogte van het bedrag hangt af van je eigen inkomen en de afspraak die je maakt over wat je kind van het geld moet kopen. Een paar euro per week is een prima bedrag als je kind het geld vooral mag besteden aan snoep of speelgoed. Maar het bedrag kan hoger worden als je kind bijvoorbeeld ook zelf abonnementen of cadeautjes voor vrienden moet kopen.
Tips bij het geven van zakgeld
Zakgeld is een mooie manier om kinderen te leren omgaan met geld. Wil jij je kind zakgeld geven? Wij hebben tips:
- Regelmaat is belangrijk bij het geven van zakgeld. Geef elke keer hetzelfde bedrag en spreek van tevoren goed af hoeveel dat is. Vind een goed vast tijdstip om het bedrag te geven aan je kind. Leg ook van tevoren uit hoe lang je kind daarmee moet doen. Wat moet hij of zij van dat zakgeld of kleedgeld betalen en wat niet?
- Als je het bedrag wilt verhogen, kies daarvoor een logisch vast moment. Een goed moment daarvoor is bijvoorbeeld de verjaardag van je kind.
- Onthoud vooral dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen. Zakgeld is vooral bedoeld om je kind te leren wat de waarde van geld is en hoe hij hiermee om moet gaan. Laat een kind ook fouten maken. Word niet meteen boos of geef geen preek als al het zakgeld wordt besteed aan zaken die in jouw ogen niet nuttig zijn.
- Zet de gemaakte afspraken op papier, bijvoorbeeld in de vorm van een zakgeldcontract. Leg goed uit wat er staat, waarom het er staat en onderteken dit contract samen. Geef duidelijk aan je kind aan waarvoor het zakgeld is. Met goede afspraken voorkom je ook discussies in de toekomst.
Bron: Nibud
Vind een bso
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kind helpen ontwikkelen en plezier laten maken met vrienden. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kennismaken!