Zo Zit Dat-redacteur Tess Dumitru is erg te spreken over de samenwerking met Partou: “Ik vind het heel erg goed dat kinderen zelf aan de slag gaan. Zij zien natuurlijk zo’n blaadje in de winkel liggen en hebben geen idee hoe je dat nou eigenlijk maakt. Het is een heel leuk proces dat ze nu zelf mogen gaan ondervinden.”
Wijs & Ontdekken
Zo Zit Dat is een superleuk tijdschrift voor jongens en meiden van 8-13 jaar. Het magazine daagt kinderen uit om nieuwsgierig te blijven en zélf te ontdekken door bizarre weetjes, verbazingwekkende foto’s, vette breinkrakers, puzzels en grappige strips. Dat maakt het de perfecte partner voor Partou, want ook wij vinden de ontwikkeling van kinderen en daarbij plezier maken héél erg belangrijk. Niet voor niets is één van onze nieuwe activiteitenthema’s Wijs & Ontdekken!
De kinderen gaan de rubrieken die normaal ook in het magazine staan namaken. Denk bijvoorbeeld aan de cover, een interview, quiz en weetjespagina. Daarvoor krijgen ze een aantal sjablonen én hulp van Zo Zit Dat-presentatrice Imke.
Vriendschap
Het tijdschrift dat de kinderen op de bso gaan maken, staat in het teken van vriendschap. Later dit jaar komt er namelijk een themanummer van Zo Zit Dat uit over vriendschap en de leukste creaties van Partou-kinderen komen er dan écht in. Tess: “De kinderen leren dus ook van alles over elkaar, omdat de opdrachten over vriendschap gaan. Dus als ze een interview doen met een vriend, dan leer je iemand weer op een hele andere manier kennen.”
Techniek & media voor kinderen
Techniek en media zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. “Ze hebben ook echt interesse in techniek”, zegt Tess. “Kinderen willen weten hoe iets werkt. Toen mijn twee jongens voor het eerst een robotstofzuiger zagen, doken ze erop. ‘Hoe kan dat?! Hoe kan dat ding weten waar ie naartoe moet?’ Techniek is overal en het wordt steeds normaler voor ze. Ze kijken er allang niet meer van op dat je met een Nintendo Switch zowel op het kleine beeldschermpje als op de televisie kunt spelen. Kinderen van nu willen later ook niet alleen meer brandweerman worden of bij de politie, maar ook games maken.”
Dat kinderen graag gamen, ziet Tess niet perse als iets slechts of iets waar we bang voor moeten zijn. Volgens de redacteur leren kinderen er ook van: “Tijdens het gamen moeten ze veel begrijpend lezen om bijvoorbeeld een opdracht goed uit te kunnen voeren. Veel games zijn ook sociaal, omdat ze met vrienden via hun koptelefoon samenwerken en overleggen hoe ze het gaan aanpakken.”
Gelukkig is er ook nog ruimte voor tijdschriften in de belevingswereld van kinderen. Dat kan een fijn rustmoment op de dag zijn en zorgen voor een goede balans. “Dat blad mag vaak wél mee naar bed of de slaapkamer, in tegenstelling tot de iPad”, lacht Tess. “Zo winnen we het vaak toch nog van een schermpje.”
De kick-off van de Techniek- en Mediaweken vindt plaats in de week van 24 januari.