Het zingende roodborstje
Deze vogel kan zo meedoen aan The Voice Birds, want zingen doet het roodborstje graag. Je herkent de vogel aan zijn rood-oranje borst, lichtgrijze of bruine onderbuik en bruine kop en vleugels. Het roodborstje is in de winter vaker te zien dan in de zomer, dus wees er op tijd bij om dit dier te spotten!
Koolmees a.k.a. het zonnetje in de natuur
Het zonnetje onder de vogels, want door zijn gele kleur is dit dier goed herkenbaar. Zijn kop is zwart, wangen wit en lichaam klein. De koolmees is dol op rupsen en wormen en is het hele jaar te ontdekken in de natuur.
Roekoe! Hier ben ik, de houtduif
Deze vogel doet niet aan verrassingen. Als hij ‘roekoe’ roept, weet je dat hij eraan komt. De houtduif is dik en zo’n 40 centimeter groot. Hij heeft een grijze kop, gele snavel, grijs-roze borst en witte vlek in zijn nek. Ben je op zoek naar deze duif? Kijk dan vooral in bomen en laag aan de grond. Hier is hij doorgaans lekker aan het smikkelen van boomknoppen en kiemplantjes.
Liefhebber van vis en krab: de meeuw
Woon je bij zee (of de markt), dan is deze vogel een oude bekende. Maar ook als je wat verder van het strand woont, kun je dit dier spotten. De meeuw is dol op vis en krabben uit zoet en zout water, maar vindt ook jouw boterham met pindakaas om te smullen. Het is een grote witte vogel met grijze vleugels, een zwarte staart en gele snavel en pootjes.
Onze alleseter: de zwarte kraai
Deze vogel zie je al van ver, want met zijn 50 centimeter is de zwarte kraai niet te missen. Horen kun je deze vogel ook al van een afstand. Zijn favoriete uitspraak ‘krah, krah, krah’ roept de kraai dan ook graag. Bovendien aan eetlust geen gebrek, de kraai eet alles. Insecten, granen, muizen, vogeleieren, brood …
Bijvoeren in de lente
Veel vogels zijn goed in het vinden van hun eigen eten, dus de natuur gewoon zijn gang laten gaan is een goed idee. Toch kun je op sommige momenten wel wat extra’s doen en de vogels naar je tuin lokken. Naast leuk om te zien, zijn ze immers ook nuttig. Zo eten ze slakken uit je tuin en voorkom je daarmee dat de slakken je babyplanten opeten. Wil je de vogels bijvoeren? Doe dit dan met meelwormen of vierseizoenenvoer. Hier zitten voldoende eiwitten en kalk in, wat de vogels juist nu nodig hebben.
Welke vogels waar?
Benieuwd welke vogels bij jou in de buurt het meest voorkomen? Doe de Postcode Vogelcheck van de Vogelbescherming. Vul je postcode in, ontdek de top 10 vogels bij jou in de buurt én ontvang tips om deze vogels te helpen.
Floor Korte
“Elke maand schrijf ik voor Partou een leuke moestuintip, DIY-project voor thuis of een recept dat je kunt maken met de oogst uit jouw eigen moestuin. Alle ideeën kun je thuis uitvoeren met je kind(eren). Zo geef je ze op een leuke manier mee hoe de natuur werkt. Ik wens je heel veel moestuinplezier! Krijg je er maar geen genoeg van? Ik schrijf al jaren over mijn moestuin op www.floorsmoestuin.nl en heb ook een boek uitgebracht. Mijn missie is het motiveren en stimuleren van anderen om ook een moestuin te starten. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, het hoeft helemaal niet grootschalig en het is ook nog eens supergezond en duurzaam.”