1. Goed voor de taal- en spraakontwikkeling
Voorlezen helpt met het leren praten en het begrijpen van nieuwe woorden. En dat begint vroeg! Dus lees ook je baby van net een paar maanden voor. Echt van a tot z begrijpen, zal hij het nog niet. Maar je kind hoort wel het taalritme en de intonatie. En doe je dit vaker? Dan zal je baby steeds meer dingen herkennen en de illustraties aan woorden gaan koppelen. Is je kind inmiddels een dreumes? Kijk dan hoe hij reageert als je zelf het laatste woord van een zin verandert of prikkel je dreumes door hem zinnen af te laten maken.
2. Fijn om mee te ontspannen
Voor wat oudere kinderen is een boek ideaal om na een drukke schooldag mee te ontspannen. Laat je kind zelf een boek lezen of lees er een voor. Allebei een goed idee! Wil je (kind) weer wat nieuws om uit te lezen? Een (voor)leesmoment wordt nog succesvoller als je je kind laat meebeslissen over de inhoud van de boekenkast.
3. Prikkelt de fantasie en emotionele vaardigheden
Hallo nieuwe wereld! Door samen met je kind een boek te lezen, leert hij nieuwe en onbekende gebeurtenissen, mensen en culturen kennen. Je kind denkt na over dingen die hij nog nooit heeft meegemaakt en stimuleert zijn fantasie door de verhalen en illustraties in het boek.
4. Versterkt de band tussen jou en je kind
Het is soms lastig om op een drukke dag (veel) tijd met je kind door te brengen. Maar door elke dag even tijd vrij te maken om voor te lezen, heb je toch dat fijne, ontspannen moment waarbij alle aandacht naar je kind uitgaat. Met als resultaat dat het de band tussen jou en je kind versterkt. Tip! Lees ook het artikel ‘Vijf tips om het voorlezen nog leuker te maken’.
5. Voorlezen als verwerkingsmethode
Voorlezen kan ook helpen bij het verwerken van een heftige gebeurtenis, bijvoorbeeld een ziekte of de dood. Door middel van de personages in het boek kom je makkelijker in gesprek met je kind. Via een personage kan hij zich misschien wél uiten. Dat helpt bij het verwerken.
Dus, welk boek ga jij als eerst aan je kind voorlezen?
Op onze locaties zijn wij ook dol op voorlezen. Zo lezen we dagelijks voor en doen we ieder jaar mee aan de Nationale Voorleesdagen.