Wat is motorische ontwikkeling?
Onder de motorische ontwikkeling van je kind verstaan we automatische en bewuste bewegingen en reflexen. Een reflex is een specifieke prikkel waardoor je baby automatisch reageert. Denk aan het zuigreflex of het grijpreflex. Automatische bewegingen leer je aan. Je kind moet hier moeite voor doen, herhalen en veelvuldig oefenen zodat het een automatische beweging wordt. Zo moeten je kind eerst kruipen en recht op zitten voordat hij kan lopen. Onder bewuste bewegingen denken we aan het pakken van een speeltje of het open- en dichtdoen van een deurtje. Dit gaat zo het hele leven van je kind door. Zo leert hij continu nieuwe dingen. Denk hierbij aan fietsen, koppeltje duiken en voetballen.
Wanneer start je baby met zijn ontwikkeling?
Terwijl je kleine meid of jongen nog niet geboren is, help jij hem of haar al met de ontwikkeling van zijn motoriek. Doordat jij beweegt, beweegt je baby in je baarmoeder ook. En wanneer je sport, wakker je de motorische ontwikkeling van je kindje weer iets meer aan. Daarnaast krijgt het evenwichtsorgaan van je baby impulsen waardoor hij zich beter ontwikkelt. Onthoud wel dat sporten tijdens je zwangerschap goed is, maar dat je je lichaam nooit tot het uiterste drijft. Je kindje heeft ook nog energie van jou nodig om te groeien en om zich te ontwikkelen.
Wanneer gebeurt er wat?
In onderstaand schema zie je wanneer je kind (het ontwikkeltempo kan per kind wel iets verschillen) in welke fase belandt als het gaat om zijn motorische ontwikkeling.
- Vanaf 2-3 maanden, draait van rug naar zij
- Vanaf 3-4 maanden, draait op buik
- Vanaf 3-4 maanden, draait op buik en terug
- Vanaf 6 maanden, rolt om
- Vanaf 7-8 maanden, tijgert op buik
- Vanaf 8-9 maanden, komt in halve zitpositie
- Vanaf 9-10 maanden, gaat zitten
- Vanaf 10-11 maanden, speelt zittend
- Vanaf 12-13 maanden, gaat op stoeltje zitten
- Vanaf 8-9 maanden, kruipt op handen en knieën
- Vanaf 9-10 maanden, knielt
- Vanaf 9-10 maanden, staat op (zich ergens aan vasthoudend)
- Vanaf 10-11 maanden, doet een paar stappen (zich ergens aan vasthoudend)
- Vanaf 12-13 maanden, staat los
- Vanaf 12-13 maanden, doet eerste losse stappen
- Vanaf 13-14 maanden, loopt los
- Vanaf 15-18 maanden, beklimt trap met na-stap
- Vanaf 24-27 maanden, beklimt trap trapsgewijs
Welke oefeningen helpen?
Wij hebben op ons kinderdagverblijf een speciaal bewegingsprogramma waarmee we baby’s helpen met hun motorische ontwikkeling. Zie hier een aantal voorbeelden die je ook thuis met je kindje kunt doen. Je kunt onze pedagogisch medewerkers natuurlijk ook altijd om tips voor thuis vragen.
- Geef je baby in iedere hand een van je wijsvingers. Wanneer hij ze goed vast heeft, trek je hem een beetje omhoog. Houd zijn handruggen goed vast, zodat hij niet achterover valt. Langzaam aan zie je hem zijn hoofdje optillen en probeert hij zichzelf op te trekken. Goed voor de nekspieren.
- Bijna ieder huishouden heeft wel een plumeau in huis. Leg je kindje op zijn rug en laat hem de plumeau (een veer kan ook) volgen zodat hij probeert op zijn zij te rollen. Oefen dit een paar keer en voor je het weet draait hij op zijn buik.
- Als je baby onderweg naar een speeltje begint te tijgeren, help je hem door je handen tegen zijn voetzolen te duwen. Zo komt hij makkelijker vooruit. Hij brengt dan ook zijn billen omhoog. Na een tijdje oefenen, komt hij op handen en knieën te staan en is hij klaar om te kruipen.
Klaar voor de toekomst?
Op onze kinderdagverblijven stimuleren we kinderen spelenderwijs om zich te ontwikkelen. Samen met leeftijdsgenoten ontdekken ze hun talenten en leren ze zorgen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen. Ieder kind op zijn eigen tempo en zijn eigen manier.