“We hebben onderzoek gedaan onder bso-kinderen en daar kwam uit dat zij graag zelf willen bepalen wat ze eten en wanneer, zeker de oudere kinderen”, vertelt Helen. “Daarom kwamen we op het idee om op de bso een buffetje te introduceren.” Het buffet blijft de hele middag staan en biedt kinderen de mogelijkheid om zelf iets te pakken als ze daar zin in hebben. Dit is vooral handig voor bso’s die kinderen ophalen van meerdere scholen; de kinderen die als eerst zijn, hoeven dan niet te wachten op de rest. Ook aan het einde van de dag is het handig, want niet alle kinderen gaan op hetzelfde tijdstip weg. Tussendoor is er natuurlijk alsnog wel een gezellig eetmoment met z’n allen aan tafel, zodra iedereen aanwezig is.
“Voor het buffet sturen we vooral op groenten en fruit. Het is leuk om dan niet alleen voor de standaard appel of komkommer te kiezen, maar de kinderen ook eens andere groente- en fruitsoorten voor te schotelen. Hoe meer kleuren, vormen en smaken, hoe beter! Tijdens het gezamenlijke eetmoment kunnen onze collega’s ook crackers en maiswafels aanbieden, of boterhammen en mueslibollen voor degenen met échte trek”, aldus Helen.
Eten volgens de regenboog
Wat volgens Helen altijd heel goed helpt en leuk is, is ‘regenboog-eten’: “Ieder kleurtje van de regenboog heeft een bepaald effect op je lichaam. Rood beschermt je tegen schadelijke stoffen, groen helpt je lichaam schoonmaken en heelt wondjes, geel is goed voor je spieren, oranje voor je ogen en paars voor je hersenen. Als je dat eenmaal weet, dan ben je ook meer gemotiveerd om verschillende kleuren te proeven. Op korte termijn willen we daar werkvormen voor ontwikkelen, om er op een laagdrempelige, speelse manier mee aan de slag te gaan met de kinderen.”
Partou’s Voedingswijzer
Dit jaar introduceren we bij Partou onze nieuwe Voedingswijzer, vertelt Helen. “Enerzijds volgen we de Schijf van Vijf. Als hulpmiddel hebben we een stoplichtsysteem ontwikkeld om aan te geven welke voedingsmiddelen we dagelijks aanbieden, welke één keer per week, welke liever helemaal niet en welke alleen als er feest is.”
“Bovendien is het streven om meer groenten en fruit aan te bieden, zowel op het kinderdagverblijf als de bso”, vervolgt ze. “Uit onderzoek blijkt dat slechts 4 van de 10 kinderen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid halen. We geven daarom groenten en fruit bij élk eetmoment: als tussendoortje, maar óók bij de lunch. Al zijn het maar wat plakjes komkommer op de boterham.”
Podcast
Onlangs nam Helen een podcast voor Partou-collega's op over voeding, samen met twee pedagogisch medewerkers. “Dat was heel leuk om te doen”, zegt ze. “Ze waren in het begin best een beetje sceptisch. Gedurende het gesprek werden ze echter steeds enthousiaster en zagen ze direct allerlei kansen om met gezonde voeding aan de slag te gaan op de groep. Dat is wat je wil: niet met het vingertje wijzen en alleen maar vertellen wat niet (meer) mag, maar laten zien hoe je gezond eten leuk maakt.”
Smikkelsafari voor de bso
Op het kinderdagverblijf organiseren we twee keer per jaar de Smaaksafari, waarbij we kinderen op een speelse manier kennis laten maken met een bepaalde groente. “Zoiets gaan we binnenkort ook op de bso doen”, verklapt Helen. “Alleen staan er dan meerdere groenten centraal, waarmee we een gerecht gaan maken en spelletjes gaan doen. Daar komt de regenboog ook in terug. Lekker samen koken en erover leren; wat zijn de effecten op je lichaam? Dat wordt echt heel leuk!”
Vind een bso
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kind helpen ontwikkelen en plezier laten maken met vrienden. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kennismaken!