1. Maak er een feestje van!
Om peuters meer groente te laten eten, ontvangen we vier keer per jaar een Smaaksafari-koffer. Dit is een proef-, kook- en activiteitendoos met leuke dierenverhalen, waarbij steeds één bepaalde groente centraal staat. Dit stimuleert kinderen spelenderwijs om groente te proeven. Sherida van der Ham, pedagogisch medewerker: "Een feestje van de maaltijd maken helpt! Probeer dit daarom thuis ook te doen."
2. Ga op onderzoek uit!
Het begint met voelen, ruiken en ontdekken. We stellen de kinderen hierbij allemaal vragen en gaan samen op onderzoek uit. Hoe lang is de groente? Is het hard of zacht? En hoe ruikt het eigenlijk? Soms stoppen kinderen het dan al in hun mond. Ook knutselen we ermee en lezen we een verhaaltje voor over de groente waarin de hoofdfiguren rups, molletje en lieveheersbeestje altijd een rol spelen. Dit zorgt voor herkenbaarheid.
3. Meer dan alleen eten
Ook een spelletje doen met de groente is een vast onderdeel van de Smaaksafari-koffer. Zo hebben we kegels gemaakt van de zoete aardappelen door een stukje van de onderkant af te snijden. Met een balletje mochten de kinderen proberen er zo veel mogelijk omver te gooien. En met wortelen maakten we een wortelparcours.
4. Heb geduld
Hebben de kinderen genoeg ontdekt, dan gaan we met z’n allen proeven. Van zoete aardappel hebben we bijvoorbeeld frietjes gemaakt. We serveren de groente dan bij de warme lunch om half twaalf. De meeste kinderen eten de groente dan ook echt op. Anderen gaan er een beetje aan voelen of het sorteren. Belangrijk: heb geduld! Het ene kind is sneller dan het andere (of lust wat meer) én proeft dus echt die 10 tot 15 keer voordat ie het lust.
5. Van jongs af aan
Niet alleen op de peutergroepen werken we met de Smaaksafari-koffer, ook op de babygroepen. Het koken en knutselen doen we natuurlijk niet met baby’s, maar we laten ze wel voelen en ruiken, en lezen verhaaltjes voor. De kleintjes krijgen de groente ook als warme maaltijd, maar uiteraard aangepast aan hun leeftijd. Dus eerst fijn gepureerd en later wat grover met meerdere ingrediënten, zoals aardappeltjes.
6. Zien eten, doet eten
Natuurlijk zijn er altijd kinderen die bepaald voedsel weigeren. Toch bieden we ze het steeds weer aan. Dat helpt. Zo is er een jongetje bij ons op de groep die voorheen nooit een hap nam, maar inmiddels alles mee-eet. Geef thuis dus ook het goede voorbeeld.
Vind een Partou bij jou in de buurt
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kleintje helpen opgroeien. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kennismaken!