“Het is heel belangrijk om kinderen al van jongs af aan te betrekken bij het nemen van besluiten”, zegt Céline Elkhuizen van ons activiteitenteam. “In de ideale wereld leren kinderen dat hun mening ertoe doet en dat er naar ze geluisterd wordt. Dat geeft zelfvertrouwen en leert ze bovendien de basis van democratisch burgerschap.”
Kinderparticipatie thuis
Bij ons op de bso wordt deze 'kinderparticipatie' breed toegepast. Céline raadt ouders aan dit thuis ook zo veel mogelijk te doen. “Je kunt hier al mee beginnen bij heel simpele keuzes over laagdrempelige onderwerpen”, zegt ze. “Wat wil je kind op brood eten? Geef ook duidelijk de kaders en grenzen aan. Dus: we spreken vandaag af iets gezonds op het brood te doen. Of: we kunnen vandaag kiezen uit alles wat we in huis hebben.”
Als je kind ouder wordt, kunnen de onderwerpen wat groter worden: naar welke film gaan we met het hele gezin kijken? Of zelfs: waar gaan we deze zomer naartoe op vakantie?
Meedenken en meebeslissen op de bso
Ook op de bso wordt op deze manier met kinderen gepraat. Zo mogen zij vaak zelf bepalen wat zij die dag op de opvang willen doen. “Als een kind dan zegt: ik wil nu naar de Efteling, dan leg je uit dat dat te ver weg is en te duur is. Maar ook als je zulke kaders geeft – het moet binnen het budget passen en dichtbij zijn – kunnen er heel mooie ideeën uit voortkomen”, aldus Céline.
Onlangs deden we bij Partou nog onderzoek onder bso-kinderen. Daar kwam bijvoorbeeld uit dat ze graag zelf willen bepalen wat ze eten en wanneer. Toen kwamen we op het idee om op de bso een (gezond) buffetje te introduceren, zodat iedereen zelf iets kan pakken als ze daar zin in hebben.
Lees ook: Gezond en lekker eten op de bso
Je mening doet ertoe
Er is wel een verschil tussen thuis meepraten of op de bso meepraten, legt ze uit: “De bso is in principe vrije tijd voor de kinderen die ze zelf mogen invullen. Hebben ze geen zin in een bepaalde activiteit? Dan hoeven ze niet per se mee te doen. Maar ook thuis is het goed om naar een kind te luisteren. Het praten, ook over grotere besluiten, geeft aan dat de mening van je kind ertoe doet. Het helpt een kind bovendien om een eigen identiteit te vormen: dit vind ik, dit vind ik niet, en ik kan ook aangeven waarom dat zo is.”
Kinderparticipatie is dus niet hetzelfde als een kind altijd z'n zin geven, verduidelijkt Céline: “Maar aangeven dat je je kind hoort, sterkt het zelfvertrouwen. En het werkt ook de andere kant op: als je kind ergens over piekert, zal hij of zij ook sneller ouders in vertrouwen nemen. Of vragen stellen over onderwerpen waar het kind zelf niet uitkomt.”
Vind een bso
Ben je nieuwsgierig geworden? We laten je graag zien hoe wij jouw kind helpen ontwikkelen en plezier laten maken met vrienden. Vind een Partou bij jou in de buurt en kom kennismaken!