Kinderparticipatie betekent dat kinderen zelf mogen meedenken over de activiteiten en spelregels op de opvang. In ons pedagogisch beleid staat beschreven dat wij daar op onze locaties het hele jaar door mee bezig zijn. In de maand juni besteden we hier op de bso’s nóg meer aandacht aan met de Kinderkrachtweken!
Collega Céline Elkhuizen van ons activiteitenteam vertelt: “Tot aan de zomervakantie mogen kinderen hun stem nog extra laten horen. Ze mogen meepraten over activiteiten in de toekomst, meekiezen, meebeslissen, hun mening geven en stemmen. En het allerbelangrijkste is… dat de volwassenen luisteren!”
Praten over regels en afspraken
“Er wordt te weinig naar kinderen geluisterd”, vindt Céline. Daarom hebben zij en haar team verschillende werkvormen bedacht om de kinderen op onze bso’s te laten participeren in het reilen en zeilen op de locatie. Met elkaar praten ze bijvoorbeeld over de regels en afspraken op de bso. “Dan gaat het om hoe we ons gedragen, wat onze normen en waarden zijn, wat er gebeurt als er wordt gepest of ruzie gemaakt en wat de tafelmanieren zijn”, legt ze uit. Daarnaast zijn er activiteiten als ‘Baas voor één dag’, waarbij ze een dagje meelopen met de locatiemanager, en ‘Bedenk een nieuwe feestdag’.
Kinderraad
Ook mogen pedagogisch medewerkers en kinderen met elkaar beslissen of ze een kinderraad willen. Zo ja, dan krijgen ze daar handvatten voor. Céline: “De kinderen krijgen dan ook een budget om zelf speelmateriaal te bestellen of online een leuke workshop te boeken.”
Stemmen
Tijdens de Kinderkrachtweken vragen we de kinderen ook om te stemmen op onze Partou-thema’s. Wat vinden zij nou leuk? Welke thema’s spraken hen het afgelopen jaar aan? En wat nou als zij het voor het zeggen hadden, wat voor activiteiten zouden ze er dan bij bedenken en welke titel zouden ze het thema geven?
“Dat zijn dingen die we graag van ze willen horen”, vertelt Céline. “Ook laten we ze een lijst met onderwerpen rangschikken naar hun persoonlijke voorkeuren. Dan gaat het bijvoorbeeld om: strand, zon, survival, sport of de Olympische Spelen. En daar mogen ze dan ook een titel en activiteiten bij bedenken.”
Activiteitenkalender samenstellen
Op basis van alle antwoorden van de kinderen op deze vragen, stelt ons activiteitenteam dan de activiteitenkalender voor volgend jaar samen. Céline: “We zijn er voor de kinderen, dus het is voor ons heel logisch dat we ze zo veel mogelijk bij onze plannen betrekken.”
Benieuwd wat er dit jaar allemaal nog op de planning staat? Je kunt de activiteitenkalender van 2022 hieronder downloaden: