Naast onze collega’s op de locaties, heeft Partou op het servicekantoor een afdeling Kwaliteit, Pedagogiek & Innovatie. Deze afdeling bestaat uit een grote groep vakmensen. Van pedagogisch specialisten tot kwaliteitsmanagers, van pedagogisch coaches tot voorschoolse-educatiemanagers en –coaches. En natuurlijk het activiteitenteam. Samen zorgen we dat ons pedagogische verhaal verteld wordt, houden we ontwikkelingen uit de wetgeving bij helpen we onze locaties meebewegen.
Ons pedagogisch beleid
Al onze locaties werken volgens de Partou Pedagogiek, dat bestaat uit een algemeen deel dat voor alle locaties geldt én de locatiegids van jouw locatie.
Interne documenten
In ons locatiehandboek voor medewerkers zijn alle bijbehorende beleidsstukken in een speciale bibliotheek te vinden. Daarin leggen we onze werkwijze uit aan onze pedagogisch medewerkers. En het helpt pedagogisch coaches om medewerkers te ondersteunen in hun pedagogisch handelen.
Jaarlijkse inspectie door de GGD
Al onze locaties voldoen aan de kwaliteitseisen van de Wet Kinderopvang. Ieder jaar komt op onze locaties in opdracht van de gemeente een GGD-inspecteur langs om dit te controleren. Het meest recente inspectierapport vind je op de website van je locatie. Daarnaast deelt je locatiemanager het rapport met de oudercommissie.
Jaarritmiek
Elk jaar maakt de afdeling KP&I een centrale jaarkalender, waarin de onderdelen uit de Partou Pedagogiek zijn verdeeld over het jaar. Locatiemanagers en collega’s op de groep ontvangen in het verlengde hiervan, minimaal één keer per kwartaal een nieuwsbrief met belangrijke informatie. Ook activiteiten die voor de komende periode op de activiteitenkalender staan, lichten we in de kwartaalnieuwsbrieven toe. We inspireren onze collega’s daarnaast met verdiepende pedagogische informatie. Bijvoorbeeld via ons eigen pedagogisch blog ‘Om het Kind’ of in ons medewerkersmagazine ‘pm’. Zo weet iedereen waarom we doen wat we doen.
Op de locaties
Geen locatie is hetzelfde. Ieder team maakt daarom ook eigen keuzes in de manier waarop zij het pedagogisch klimaat willen versterken. Aan het einde van het jaar maken zij de balans op en maken een jaarfocusplan voor het nieuwe jaar. In dit plan staat waar zij als team gedurende het jaar mee aan de slag gaan. Onze kwaliteits- en voorschoolse educatiemanagers adviseren en ondersteunen locatiemanagers hierbij. Zij houden ook vinger aan de pols door gesprekken te voeren met locatiemanagers over het jaarfocusplan en door langs te gaan op de locatie.
Beleid in de praktijk
Het is natuurlijk niet alleen belangrijk dat ons beleid goed op papier staat. De uitvoering ervan is nog belangrijker. Verschillende collega’s van de afdeling Kwaliteit, Pedagogiek & Innovatie (KP&I), maar ook van andere afdelingen ondersteunen collega’s bij het uitvoeren van beleid op de locaties. Hieronder lees je wie wat doet.
Locatiemanager
Geen locatie is hetzelfde. Iedere locatiemanager maakt daarom samen met het team maakt eigen keuzes in de manier waarop zij het pedagogisch klimaat willen versterken. Aan het einde van het jaar maken zij de balans op en maken een jaarfocusplan voor het nieuwe jaar. In dit plan staat waar zij als team gedurende het jaar mee aan de slag gaan. Daarbij heeft de locatiemanager speciale aandacht voor het vakmanschap van het team. De locatiemanager zorgt ervoor dat de inhoud van de locatiegids steeds op orde is en dat het team werkt volgens de Partou Pedagogiek.
Kwaliteitsmanagers
Onze kwaliteitsmanagers adviseren en ondersteunen locatie- en operationeel managers bij het uitvoeren en borgen van het pedagogisch beleid. Ze gaan daarvoor regelmatig langs op de locaties en houden zo vinger aan de pols. En ze overleggen hierover regelmatig met de pedagogisch coaches.
Pedagogisch coach
Elke locatie heeft een pedagogisch coach. De coaches ondersteunen pedagogisch medewerkers tijdens hun werk. Ze geven hen coaching en advies over hun pedagogisch handelen en helpen bij hun professionele ontwikkeling. Lees in dit artikel meer over wat een pedagogisch coach allemaal doet.
Ben je benieuwd hoe we de beschikbare coaching- en beleidsuren berekenen én verdelen over alle locaties? Klik dan hier.
Voor VE-locaties berekenen we de coachingsuren op basis van het aantal kinderen met een VE-indicatie, vermenigvuldigd met 10 uur. Hoeveel uur we per locatie inzetten, lees je in de locatiegids.
Voorschoolse educatie-coach
Op sommige locaties vullen we pedagogische coaching aan met coaching door een VE-coach, die expert is op het gebied van voorschoolse educatie. Op deze locaties stemmen beide coaches samen goed af, zodat ze elkaar versterken. Lees in dit artikel wat een VE-coach allemaal doet.
Pedagogisch specialisten
Onze pedagogisch specialisten coachen collega’s uit specifieke doelgroepen, zoals invalkrachten. Maar ze coachen ook op locaties waar nét iets meer ondersteuning nodig is. Ook helpen zij de pedagogisch coaches bij complexere vraagstukken en ontwikkelen ze tools voor de pedagogisch coaches.
Externe pedagogisch coaches
Soms werken we aanvullend met externe pedagogisch coaches, die samen met een team aan de slag gaan met een thema dat past bij ons pedagogisch beleid.
Afdeling Monitoring, Wetenschap & Advies
Deze afdeling houdt verschillende onderdelen van onze pedagogische kwaliteit goed in de gaten en zorgt voor actuele kennis door samen te weken met verschillende universiteiten in Nederland.
Afdeling Learning & Development
Deze afdeling ontwikkelt inspirerende werkvormen die locatiemanagers kunnen gebruiken tijdens het teamoverleg of een studiedag voor de medewerkers. Daarnaast zijn er trainingen en leerlijnen te vinden in onze eigen leeromgeving: De Partou Academie. Zo werken al onze collega’s altijd op dezelfde deskundige manier.