Samen & spelenderwijs
“Spelenderwijs. Want eten moet niet alleen lekker zijn, maar ook leuk.” Helen Faasse, voedingsdeskundige bij Partou vertelt: “Het gaat om de beleving. Het samen proeven, ontdekken en verwonderen. Daarom maken we het altijd fijn en gezellig aan tafel. Soms eten kinderen op de opvang makkelijker dan thuis. Dat komt doordat ze andere kinderen ook zien eten. Reden genoeg dus om thuis ook gezellig samen aan tafel te gaan zitten.”
Alle kleuren van de regenboog
Helen: “Wetenschap vertalen naar de praktijk is echt mijn ding. Zeker als het over voeding gaat. Dus reken maar dat je de resultaten van alle onderzoeken waaraan wij meedoen, terugziet op onze locaties. Wist je trouwens dat elke kleur groente of fruit andere bouwstoffen, vitamines en mineralen bevat? In alle kleuren van de regenboog eten is dus niet alleen leuk, het is ook nog eens supergezond!
Op de website van het Voedingscentrum en in de GroeiGids van het consultatiebureau lees je wat en hoeveel je kind ongeveer nodig heeft. Zo is het slim om bij kinderen jonger dan vier jaar terughoudend te zijn met zout. Dat kunnen hun nieren nog niet goed verwerken. Ook zijn hun smaakpapillen heel gevoelig. Wat volwassenen als flauw ervaren, kan voor je kind heel smakelijk zijn.”
Mijn peuter zegt nee
“Soms moeten kinderen wel tien keer proeven om aan een nieuwe smaak te wennen. Volhouden is het toverwoord. Gewoon blijven proberen dus, op een ongedwongen, positieve manier. En geef zelf ook het goede voorbeeld, want zien eten doet eten. Dus maak het gezellig en dwing je kind nooit om iets te eten. Heeft hij een keertje geen trek? Probeer het later dan nog eens.”
Meer groente en fruit!
Op onze locaties speelt gezonde én lekkere voeding, dus een belangrijke rol. Dat is naast belangrijk ook nodig. Want uit onderzoek van het CBS blijkt dat maar liefst 70 procent van de kinderen te weinig groente en fruit eet. Daar doen we graag wat aan! Dus serveren we meerdere keren per dag groente en fruit, gaan de peuters twee keer per jaar op Smaaksafari en kunnen de bso-kinderen meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Én hebben we Helen natuurlijk, die graag haar kennis deelt met de rest van Partou. Met succes!
Een pedagogisch medewerker op locatie: “Ik vind het fijn dat Partou zo actief inzet op een gezond voedingsbeleid. Ik merk dat ik hierdoor in mijn vrije tijd ook veel gezondere keuzes maak voor mezelf en mijn dochter. Mijn dochter vroeg of ze paprika mee naar school mocht. Eerst dacht ik dat ik het niet goed had gehoord, maar de volgende dag vroeg ze het weer. Inmiddels heeft ze dit al een paar keer meegenomen naar school. Ook mijn collega’s vinden dat ze gezonder zijn gaan eten met hun gezin door het voedingsbeleid. Geweldig toch?”