Zorg dat ze het 'zelluf' kunnen
Houd er rekening mee dat er in groep 1 van de basisschool van je kind wordt verwacht dat hij zindelijk is en dat hij zelf zijn billen afveegt. Ook moet hij zelf zijn kleding kunnen aan- en uittrekken. Maak het de juf of meester én je kind makkelijker en vermijd ingewikkelde knopen, ritsen en strikjes. Kan je kind nog geen veters strikken, zorg dan dat hij schoenen aan heeft met klittenband. Dit maakt het gymmen een stuk eenvoudiger. Zit je kind op het kinderdagverblijf dan wordt er aan deze punten aandacht besteed, maar het is belangrijk om dit ook thuis te oefenen.
Wat kun jij doen?
Voor kinderen die al een aantal dagen naar het kinderdagverblijf gaan, is de overgang soepeler dan voor kinderen die vier jaar thuis zijn geweest. Als je kind niet gewend is van huis te zijn, probeer hem dan een paar maanden van tevoren bij iemand te laten spelen. Zo went hij eraan om af en toe in een andere omgeving te zijn. Ook helpt het om een keer langs de school te gaan. De school biedt ook vaak wendagen voor je kind aan. De eerste schooldag is dan meteen al een stuk minder spannend.
Maak het niet te groot
Bij de voorbereiding op de basisschool is het belangrijk om het niet te overdrijven. Als je het ‘te groot’ maakt en aangeeft dat het best spannend is, gaat je kind er juist tegenop zien. Ook voelt hij dan misschien aan dat jij het ook spannend vindt. Houd het onderwerp dus vooral leuk en luchtig. Je kunt samen schoolspullen uitkiezen. Denk aan een nieuwe rugzak, broodtrommel en drinkbeker. Belangrijk! Leer je kind om zijn beker en trommel zelf open te maken.
Naar de bso
Veel scholen zijn verbonden aan een of meerdere bso's. Ideaal voor als je na schooltijd kinderopvang nodig hebt! Een bso is speciaal voor basisschoolkinderen van vier tot en met twaalf jaar. En niet alleen voor na schooltijd, maar ook op studiedagen en in vakanties kunnen de kinderen de leukste activiteiten bij ons doen. Favoriet zijn thema's als muziek, creatief, natuur en bewegen. Daarnaast hebben we een uitgebreid activiteitenprogramma: van zelf een film leren maken tot op pad met de Natuurbus, en van de Kinderkrachtweken tot Vriendjesweek. Oftewel, de bso is ontzettend leuk!
Checklist voor de bso
Als je kind naar de basisschool gaat, kunnen ze na schooltijd en in de vakanties naar de buitenschoolse opvang (bso). Je wilt zeker weten dat je kind na een drukke schooldag goed wordt opgevangen. Maar hoe vind je de beste bso voor je kind? Een plek waar hij zich thuis voelt en ontspant. Om je op weg te helpen, hebben we een checklist voor de bso samengesteld. Deze vragenlijst helpt je een juiste keuze te maken, zodat jij je kind straks met een goed gevoel naar de opvang brengt.